Menu

Landgoed Coudewater

Ontdek de rijke historie!

0723-nieuwsberichten.jpg

Ontdek Landgoed Coudewater

Van jachtslot naar klooster en de laatste decennia een gesticht voor de geestelijke gezondheidszorg; Landgoed Coudewater heeft een rijke geschiedenis met veel prachtige gebouwen en interessante verhalen. Ontdek de historie van deze 14 hotspots op Landgoed Coudewater.

Bekijk ook de prachtige drone beelden van de Heemkundekring Rosmalen.

Bekijk het filmpje

historie-beeld-.jpg De Boerderij

De Boerderij is een monumentaal pand en blijft ook in de toekomst een parel van het landgoed. De boerderij moet een ontmoetingsplek worden voor iedereen met leuke bijpassende horeca.

Milla de Campen historie-beeld-2.jpg

Deze monumentale villa is vernoemd naar Milla de Campen, een rijke Zweedse weduwe die in 1434 het klooster Coudewater stichtte. In de tijd van de geestelijke gezondheidszorg werden in deze villa de welgestelde mannen (uit de 1e klasse) behandeld.

historie-beeld-3.jpg Dokterswoning Parkzicht

Voormalige twee-onder-een-kap dokterswoning Parkzicht uit 1890 waar de psychiaters met hun gezinnen woonden.

Gemeentelijk monument historie-beeld-4.jpg

Deze twee-onder-een-kap woning is een gemeentelijk monument. De woningscheidende muur is onder de schoorsteen. Hier woonden het hoofd van de technische dienst en een timmerman met hun gezinnen.

historie-beeld-5.jpg De Pillenboom

Dit is een boom met een bijzonder verhaal, hier verstopten namelijk de patiënten hun medicijnen.

Standbeeld historie-beeld-6.jpg

Brigitta van Zweden (standbeeld) was de inspiratiebron voor Milla de Campen om het klooster voor mannen en vrouwen hier te stichten.

historie-beeld-7.jpg Mariënwater

Het Oude Hoofdgebouw Mariënwater - het vrouwenklooster, later een jachtslot. Naast het prachtige aanzicht heeft Mariënwater een echte Eijsbouts klok uit Asten. De kelder is nog van het originele klooster.

De Centenboom historie-beeld-8.jpg

Deze boom komt aan zijn naam omdat een patiënte hier ooit een grote spaarpot vol met Wilhelmientjes (guldens) had verstopt.

historie-beeld-9.jpg De Wetering

Deftige chalet-villa waar de eerste geneesheren-directie van Landgoed Coudewater samen met hun gezinnen woonden. Het gebouw dateert uit 1882 en werd voor Dr. Pompe gebouwd. Tot 1974 bleef het de woning van de geneesheer-directeur. Daarna werd de villa bewoond door patiënten.

Dr. Pompe en Dr. van de Boogaart waren degenen die het psychiatrische ziekenhuis stichtten en daarmee dus de meest recente geschiedenis van Landgoed Coudwater schreven.

Het oude tramstation historie-beeld-10.jpg

Het oude tramstation t.b.v. de stoomtram. Later werd het de uitspanning ‘Het Bakkertje’. Bezoekende familieleden konden er, vaak na een lange reis, met patiënten een kopje koffie drinken en een broodje eten. Vooral de broodjes ei waren zeer geliefd!

historie-beeld-11.jpg De Loofert

Nog zo’n prachtig gebouw waar dames van stand (uit de 1e klassen) behandeld werden. Doordat de families van deze dames goed betaalden voor hun zorg, maakte dit opvang van minderbedeelden ook mogelijk.

De Dennen historie-beeld-12.jpg

Deze villa dateert uit 1892. Gebouwd t.b.v. onrustige vrouwen uit de 1e en 2e klasse. Later werd de villa bewoond door patiënten met tuberculose en weer later door patiënten met diabetes. Deze patiënten hadden echter allemaal verschillende psychische aandoeningen waardoor het er onrustig bleef.

historie-beeld-13.jpg De oude hooimijt uit 1926

Een van de eerste hooischuren in Nederland met een optakelbaar dak. De Hooimijt wordt een ontmoetingsplek op het landgoed.

Emma en De Kapel historie-beeld-14.jpg

Een van de redenen voor de bouw van dit mooie pand was, om het voor jonge vrouwen aantrekkelijker te maken om in te treden. Nu is het gebouw woon- en werkgemeenschap voor jongeren met autisme. De Mariakapel wordt sinds zomer 2023 beheert door Stichting Reunite. Voor meer informatie ga naar www.stichtingreunite.nl of mail naar mariakapel@stichtingreunite.nl
.

 

Vlucht over Coudewater

De Heemkundekring Rosmalen heeft prachtige drone beelden gemaakt van het landgoed. Bekijk hieronder het filmpje!