Het restaurant aan de Peter de Gorterstaat, dat behoort bij het Land van Coudewater is nieuw leven ingeblazen. Het was sinds juni vorig jaar gesloten omdat de exploitant door de naweeën van corona het niet meer kon bolwerken. “Maar wij missen de locatie als ontmoetingsplaats enorm”, zegt Mathijs Gerritzen die namens de ontwikkelaars nauw betrokken is bij het inrichten van het landgoed.
Mathijs (37): “We kwamen op een gegeven moment in contact met Elke Harleman, directeur van Buro3o dat een geschiedenis heeft op Coudewater. Elke (60): “Voordat wij als jeugdzorginstelling het Bernadetteklooster in de Bernadettestraat tot onze beschikking kregen, gebruikten we op Coudewater een zestal locaties van GGZ Oost – Brabant. Onze organisatie heeft ongeveer achthonderd cliënten in de leeftijd van 0 tot 39 jaar die wij begeleiden en in een aantal gevallen huisvesting en dagbesteding bieden. Wij hebben dus altijd nauwe banden gehad met het landgoed Coudewater en dat krijgt in de toekomst nog concreter vorm. Door het contact met Mathijs gaat onze samenwerking ook gestalte krijgen in onze betrokkenheid bij CW De Boerderij als horecapunt.”
Ervaring
“Wij hebben in 2020 bij ons klooster een theetuin geopend waar een aantal cliënten werk in vindt. Die theetuin is een fijne locatie en een aanwinst voor de wijk Maliskamp maar trekt ook veel recreanten die graag wandelen of fietsen. Onze cliënten werken er met veel plezier. We verkopen er ook koekjes en gebak dat in onze eigen professionele keuken wordt bereid. Ook tappen we er een biertje dat wij zelf brouwen in onze eigen volwaardige brouwerij die sinds kort ook gevestigd is in CW De Boerderij. Uwe, een ervaren brouwer leidt daar een team van cliënten die er lol in hebben om ons eigen bier te brouwen. Zo hebben we gaandeweg ervaring opgedaan in de horeca die ons van pas komt nu wij sinds 20 maart de exploitatie van de horeca faciliteit zijn gaan doen. Wilbert, die zijn sporen in de horeca meer dan verdiend heeft geeft leiding aan een team van vier á vijf mensen die de gasten ontvangen en bedienen. Mensen kunnen hier terecht voor koffie, thee, taart, een lunch en een lekker drankje waaronder dus ook ons eigen bier.”
Sociale meerwaarde
Mathijs: “Het is niet voor niets dat wij samenwerking met Buro3o hebben gezocht en dat wij het pand verhuren tegen een sociale huurprijs. Wij hebben er namelijk belang bij dat toekomstige bewoners en potentiële kopers van de woningen hier moeten kunnen kijken naar de vorderingen van de bouw en de ontwikkeling van het Landgoed. Dan is het natuurlijk wel zo fijn wanneer zij er ook onder het genot van een hapje en drankje kunnen dagdromen over hun toekomstige woonlocatie. We hebben intussen ongeveer tweehonderd van de vierhonderd woningen verkocht en die mensen blijven uiteraard graag op de hoogte door regelmatig een kijkje te nemen. Wij vinden het fijn dat dit nu dus weer kan in een pand dat in de toekomst een grondige renovatie krijgt. Voorlopig is De Boerderij dus een pop up waarmee tevens onderzocht wordt of er in de toekomst plek is voor een permanente horeca bestemming. Wij gaan in de loop van dit jaar de plannen en ideeën verder uitwerken en mogelijke huurders of kopers polsen.” “Wie weet”, vult Elke aan, “is dat ook een optie voor onze instelling om in te stappen.”
Toekomst
Mathijs: “Voorlopig gaan we dit jaar ervaring opdoen en wie weet nog wat langer want alle bestaande panden krijgen een grote opknapbeurt, dus wanneer De Boerderij aan de beurt is weten we nog niet precies. Maar we zijn heel blij dat we met Buro3o deze samenwerking hebben gevonden omdat wij er ook erg aan hechten dat we een sociale meerwaarde kunnen bieden aan de wijk. Het biedt ook aan de jonge bewoners van Buro3o de ruimte om hun ervaring in de horeca uit te breiden en dat gaat onder de bezielende leiding van Wilbert zeker lukken. Het is ook een mooie combinatie met het werk van de brouwers die op dezelfde locatie aan het werk zijn. Het kan elkaar versterken in hun gezamenlijke doelstelling om goed en lekker aan de slag te zijn. Het ontmoetingsaspect is daarbij een rode draad, niet alleen onderling maar ook met andere mensen.”
Toetsen
Elke: “We zijn de hele week open behalve op maandag en dinsdag. We beginnen van 10.00 tot 17.00 uur maar wanneer in de praktijk blijkt dat er andere behoeften zijn dan gaan we daar zeker mee aan de slag. Het is zeker niet zo dat wanneer er om vijf uur nog volop mensen zijn dat we dan geforceerd sluiten. Flexibiliteit is ook bij ons een belangrijke voorwaarde.”
Bron: Thuis in het Nieuws