Menu

Nieuws

Bomen en monumenten zijn leidend op Landgoed Coudewater

Het was voor Van Wanrooij een grote uitdaging om de gebiedsontwikkeling van Landgoed Coudewater ter handen te nemen. Op een dergelijk uniek landgoed waar bomen en monumenten een leidende rol hebben, was ook voor hen een nieuw terrein. Om degelijk voorbereid de strijd aan te kunnen gaan om in aanmerking te komen voor de aankoop, ging de onderneming met ervaren architecten in zee.

Betrouwbare partners
Hans Hartman, namens de VOF Landgoed Coudewater, laat zich heel positief uit over de aangetrokken specialisten. “We hoefden natuurlijk niet blanco de markt op omdat Van Wanrooij en BPD heel ervaren ontwikkelaars zijn en derhalve een groot netwerk met gedegen en betrouwbare partners hebben. We kozen ervoor om met twee bekende architectenbureaus en een landschapsarchitect voor de prijsvraag te gaan samenwerken. De expertise van architect Geert Bosch en de kennis en ervaring van architectenbureau INBO sloten wat ons betreft goed op elkaar aan.’’

Enthousiasme 
Bert van Breugel (architectenbureau INBO) : “Ik heb eerder al veel met Van Wanrooij samengewerkt en het voelde dan ook heel goed om door hen betrokken te worden bij deze uitdaging. Toen wij samen over het landgoed liepen maakte mijn hart een sprong van blijdschap, omdat ik gewoon voelde dat zij per se in dit prachtige project met zijn unieke monumenten wilden stappen. We konden aan de slag met een team van heel betrokken mensen om tot een heel doorwrocht idee voor de toekomst van Coudewater te komen. Het hele project heeft natuurlijk heel interessante facetten. Kijk alleen maar naar de bomenvoorraad, de prachtige monumentale gebouwen, de omvang van het gebied, de gewenste woningbouw. Er zijn dus veel invloeden die de opdracht interessant maken maar ook om een bepaalde houding vragen.''

Hans: “Dat wij met heel doordachte plannen bezig waren bleek tijdens de vele gesprekken die we op zeker moment met de Welstandscommissie hadden. Die hadden niet verwacht dat wij met een uitgebreid plan in ons hoofd aan tafel zaten. Hier moesten we dus wat twijfels wegnemen. We hadden het stedenbouwkundig plan klaar, een visie voor het hele gebied en het ruimtelijk kader. De gemeente snapt ook wat wij willen bereiken.”

Parels behouden
Bert van Breugel: “De bomen en monumenten winnen het hier van de nieuwe gebouwen en dus passen we de architectuur daar op aan. De randvoorwaarden laten ruimte voor creatieve invulling maar het is geen plan waar gebouwen moeten schreeuwen om aandacht. Het is een enorm landgoed waar we 51 gebouwen hebben uitgegumd waarbij we de parels hebben overgehouden en waaraan we nieuwe parkparels toevoegen. Er komt een mooie mix van woningen in de sociale, midden en duurdere klasse, gestapeld en niet-gestapeld. 

We hebben te maken met gebouwen uit 1870 en veel ouder met stijlkenmerken van die tijd maar in de loop der jaren zijn er diverse stijlen toegevoegd. Het leuke is dat er over honderd jaar gekeken wordt naar de stijl van 2025 die dan ook karakteristiek en een monumentaal fragment van deze tijd is. We moeten bij de ontwikkeling van het landgoed Coudewater het verleden koesteren zonder de blik op de toekomst te verliezen. Mensen die hier komen wonen maken een bewuste keuze om in het groen te wonen. Zij zullen al snel een grote verbondenheid voelen met hun omgeving en dat zal merkbaar zijn in emotie en affiniteit.”