Menu

Nieuws

Driedaagse Struikroof groot succes!

Met trots kijken we terug op een zeer succesvolle driedaagse Rooftocht op Landgoed Coudewater!

Wat hebben we genoten van de grootse Struikroven editie ooit op Landgoed Coudewater afgelopen donderdag 27, vrijdag 28 en zaterdag 29 oktober. Maar liefst 300 enthousiaste Struikrovers uit de regio zijn met kruiwagens, spades en aanhangwagens het landgoed op gegaan om prachtige planten en struiken te redden van de sloop. En wat is er veel gered! Een eindresultaat waar we super trots op zijn.

Het leek wel een minifestival! Alle deelnemers kregen een polsbandje en werden in groepen gedeeld met ieder een eigen coördinator. Op deze manier konden organisatoren Stijn Mertens en Kristel Tholen zien wie er legaal aan het roven was op het landgoed van 35 hectare. Er staan namelijk veel monumentale bomen die niet geroofd of beschadigd mochten worden. Een hele klus om de driedaagse in goede banen te leiden.

Vlinderstruiken, Rododendrons, Hortensia’s, Rode Kornoelje, Varens en de Witte sneeuwbes waren erg populair onder de rovers. Maar ook hele beukenhagen, van maar liefst 100 meter zijn uitgegraven en hebben een nieuwe bestemming gekregen op een camping in Berlicum. Het overige groen heeft een tweede leven gekregen in voor- en achtertuinen van de rovers, maar ook in voedselbossen, buurttuinen en op schoolpleinen. Grote gaten zijn inmiddels zichtbaar op de plekken waar de planten en struiken hebben gestaan. Erg mooi om te zien dat er zo veel liefde is voor de natuur.

Ook hebben we met samenwerkingspartner Meer Bomen Nu maar liefst 1000 zaailingen (kleine boompjes) per dag geoogst. Zo’n 50 vrijwilligers zijn hier drie dagen mee bezig geweest. Onder andere walnootboompjes, Iepen, Esdoorns, Wilgen en een aantal Kardinaalsmutsen zijn uitgestoken. Wat een topprestatie.

Het meerendeel van het overgebleven groen is afgelopen dinsdag opgehaald door vrijwilligers en medewerkers van De Graafse Akker. Daar wordt het groen tijdelijk geplant in de Roverstuin om vervolgens op een later moment een nieuwe eindbestemming te krijgen.

Met dank aan alle rovers, Stichting Struikroven, MeerBomenNu, Groenaannemer Gustaaf en de kraan van Vissers Ploegmakers kijken we terug op 3 hele mooie dagen!