Menu

Nieuws

De rol van bomen op Landgoed Coudewater

De VOF Landgoed Coudewater neemt de uitdaging serieus om het mooie stukje Rosmalen dat zij hebben verworven op een verantwoorde manier klaar te maken voor de toekomst. De bomen op het landgoed zijn in dit plan heel belangrijk. Tussen alle bomen wordt maatwerk gebouwd. Cobra Groeninzicht adviseert Landgoed Coudewater in de ontwerpoplossingen. 

Rol bomen
Hans: “Bij het vaststellen van een bestemmingsplan is onder meer een boom effect analyse (BEA) vereist. Zo’n analyse maakt duidelijk hoe en waar de bomen verantwoord kunnen worden ingepast. Daarbij is tevens sprake van een boombeschermingsplan, een begrip trouwens waarover soms verwarring ontstaat door een theoretische of praktische uitleg. We hebben er geen behoefte aan om hier spelletjes mee te spelen, we steken echt in op het belang en het behoud van het groen en gaan dus niet zitten kissebissen over de interpretatie van regels en voorschriften. We houden echt het belang en het behoud van de boom centraal.”

Deskundige
Consulent Cor ’t Lam werd als deskundige toegevoegd aan het team dat voor de VOF Landgoed Coudewater de toekomst ontwerpt. Cor: “Ik werk mijn hele leven al in de bomen en heb alle stappen in de sector gezet via onder meer het vellen van bomen, de toenmalige boomchirurgie en de boomverzorging. Ik ben ontzettend trots dat wij als Cobra zijn gevraagd om vanaf het begin mee te werken/denken aan de verdere invulling van het landgoed. Heel vaak komen wij pas in beeld als het plan definitief is. Hier op Coudewater krijgen we de kans om het samen in een keer goed te ontwerpen waarbij de monumentale bomen op een goede manier behouden kunnen blijven.''

Video en artikel Molen
Projectontwikkelaar Hans Hartman vertelt je graag meer over de ontwikkeling van Landgoed Coudewater en de rol van de bomen hierin. Klik hier om de video te bekijken.

Daarnaast is er in De Molen een artikel te vinden waarin de samenwerking met Cobra Groeninzicht aan het licht komt. Lees het hier.