Menu

Nieuws

BrabantWonen in zee met Landgoed Coudewater

Na een tijd van voorbereiden is de kogel door de kerk. Woningcorporatie BrabantWonen gaat een kwart van de ruim vierhonderd voorziene nieuwe woningen op het Landgoed Coudewater kopen en verhuren. De inkt op de intentieovereenkomst die de VOF Land van Coudewater en BrabantWonen onlangs tekenden is nog maar nauwelijks opgedroogd.

Van Wanrooij Projectontwikkeling en BPD Ontwikkeling vormen samen de VOF Land van Coudewater. Deze vennootschap is ontstaan nadat Van Wanrooij de koop werd gegund door eigenaar GGZ.

Hans Hartman, gebiedsontwikkelaar namens de VOF: “Het Landgoed kwam niet zomaar te koop, potentiële kopers moesten aangeven hoe zij de toekomst van Coudewater wilden gaan invullen. Van Wanrooij heeft die ‘prijsvraag’ met glans gewonnen en is kort na de gunning een samenwerking aangegaan met BPD ontwikkeling waardoor we, risico’s konden spreiden en kennis en ervaring konden bundelen. Bij de invulling van onze ideeën over de toekomst van Coudewater hebben we uiteraard met heel veel partijen aan tafel gezeten. Een daarvan was BrabantWonen, een corporatie waarmee we al jaren een goede, betrouwbare en constructieve band hebben. We zullen hen in de ontwikkeling betrekken en onderhandelen over de voorwaarden van de koop.”

Huren op Coudewater
Henk van Erp, manager Projecten Vastgoed bij BrabantWonen, is in zijn nopjes dat zijn organisatie honderd woningen op Landgoed Coudewater aan het woningbezit kan gaan toevoegen.

“We zijn erg blij dat we op deze mooie locatie een fors aantal huurwoningen kunnen realiseren. Door de krapte op de woningmarkt is er een grote behoefte aan betaalbare huurwoningen. Door deze overeenkomst kunnen we hier een bijdrage aan leveren."

Het toevoegen van nieuwe woningen in buurten met een gezonde mix tussen huur en koop zijn daarbij erg belangrijk. Doordat de gemeente bij grotere projecten de ontwikkelaar vraagt 25% van de woningen voor sociale huur toe te voegen helpt dat ons om op dit soort plekken betaalbare woningen te kunnen bouwen voor mensen met lage en middeninkomens. Dit heeft bij Landgoed Coudewater tot de intentieovereenkomst geleid die we nu gezamenlijk hebben ondertekend.

Dit betekent dat we samen verder gaan in de ontwikkeling van de sociale huurwoningen. BrabantWonen geeft de ontwikkelaar een programma van wensen. Hierbij staan duurzaamheid, betaalbaarheid en kwaliteit van wonen voor onze huurder voorop.

Wonen in een park
“De toekomstige bewoners op Landgoed Coudewater komen in een fantastische, groene omgeving te wonen. Het is toch gewoon een voorrecht wanneer je in een parkachtige omgeving mag wonen welke als vanzelfsprekend uitnodigt om gezond te leven, naar buiten te gaan, te wandelen, te sporten en in een sfeer te leven die lijkt op een rustige dag in het Vondelpark.
Voor ons als BrabantWonen is het hartstikke mooi dat we hier betaalbare huurwoningen kunnen toevoegen. We inventariseren natuurlijk welke behoeften huurders hebben en stemmen daar de indeling en omvang van de woningen op af.
Het wordt een gemixt programma waarbij we uitgaan van twee- en driekamer appartementen in één van de drie woontorens en één á tweepersoons woningen in de zogenoemde schuurwoningen. Dat zijn woningen welke met de achterzijde tegen elkaar staan en daardoor geen achtertuin maar wel een voortuin grenzend aan het landgoed hebben.”

Planning
Hans: “Er wordt al een hele tijd keihard gewerkt om de ideeën en plannen te concretiseren. We verwachten eind januari de het ontwerpwerk op te starten en in februari het nieuwe bestemmingsplan in procedure te kunnen brengen. Wanneer alles naar verwachting verloopt gaan we medio 2022 bouwen. We willen de drie woontorens tegelijk bouwen. Eén ervan is dus beoogd voor BrabantWonen, een andere wordt gevuld met appartementen in de middeldure vrije huursector en de derde toren bestaat uit louter koop appartementen. Om dat allemaal goed te laten sporen is een strak schema nodig en een gemotiveerde inzet van alle partijen die bij dat onderdeel, de realisatie van de drie torens, betrokken zijn.”

Behoefte
Henk: “Als corporatie hebben wij in regio Den Bosch, Oss en Meierijstad ongeveer negentienduizend eenheden in beheer. Dat er een structureel tekort is aan woningen weet iedereen wel. De wens om hier invulling aan te geven wordt breed gedeeld. Onze ambitie is om jaarlijks driehonderd nieuwe woningen te realiseren. Het vraagt heel veel inzet om dat voor elkaar te krijgen. Daarom zijn we zo blij dat we aan de slag kunnen op Landgoed Coudewater, een prachtige locatie om te wonen.”

Bekijk ook onze Coudewatervlog, waar we in gesprek gaan met BrabantWonen over de intentieovereenkomst.