Menu

Nieuws

Archeologische vondsten op Coudewater

Archeologen hebben in Rosmalen een ondergrondse ruimte aangetroffen. Hier is al zeker 200 jaar niemand meer in geweest. Op Landgoed Coudewater zijn vorige week kleine proefputten gegraven door archeologisch onderzoeksbureau BAAC en Erfgoed ’s-Hertogenbosch. In een van de proefputten was het raak.

Klooster

Tot 1713 woonden en werkten er kloosterlingen in het klooster op Coudewater. Daarna zijn de meeste gebouwen afgebroken. Slechts een van de hoofdvleugels is bewaard gebleven en die is in de 19de eeuw omgebouwd tot hoofdgebouw van de psychiatrische instelling Coudewater. Omdat er weinig bekend is over de overige kloostergebouwen is afgelopen week een verkennend archeologisch onderzoek uitgevoerd.

Proefput

Om te ontdekken of in de bodem nog resten bewaard zijn gebleven van het kloostercomplex hebben de archeologen kleine proefputten gegraven. In één was het dus raak. Daar stuitten ze op een gewelf waarin ooit een opening was gemaakt. Deze opening was afgedekt met enkele natuurstenen platen.

Onder het gewelf bleek nog een open ruimte aanwezig waar al ruim 200 jaar niemand meer in was geweest. Aanvankelijk dachten de archeologen dat het om een kelder ging die onder een van de gesloopte kloostergebouwen had gelegen. Maar toen bleek de ruimte erg ver door te lopen. Bovendien was er geen vloer.

Erfgoed

De resten zijn zorgvuldig opgemeten en van de overwelfde ruimte is een 3D-scan gemaakt. Na het onderzoek zijn de resten weer afgedekt. Deze zal Erfgoed ’s-Hertogenbosch als archeologisch monument beschermen.

Bekijk hier het nieuwsitem van DTV Nieuws over Landgoed Coudewater

Bekijk hieronder de vlog van het archeologische onderzoek en lees meer op de website van Erfgoed 's-Hertogenbosch

Bron: Erfgoed 's-Hertogenbosch